RSS: Triinuleht nüüdsest sünkroniseeritav

Nüüdsest on võimalik Triinulehe alalistel lugejatel saada infot leheküljel toimunud muutustest täiesti ilma lehte külastamata: selleks võlusõnaks on RSS. Vastav uudisvoog on saadaval kahes variandis:

RSS
uudised uute kirjutiste/artiklite ilmumiste kohta
RSS kommentaarid
uudised uute kommentaaride kohta (erilistele triinulehe fännidele)

Selgitussõnu RSS-i kohta

Kui sa kogu sellest RSS-i jutust nüüd mitte midagi aru ei saanud, siis tegu on sellise tehnoloogiaga, kus näiteks minul kui veebilehetegijal on serveris üks fail 'foo.rss', kus on kirjas viimaste artiklite pealkirjad ning nende ilmumisajad. Kui nüüd sinul peaks olema selline huvi, et sa soovid pidevalt jälgida, mis mu lehel toimub, siis selle asemel, et iga jumala päev minu lehte külastada ning üheksal juhul kümnest avastada, et mitte midagi pole muutunud, võid sa hoopis sisestada minu RSS faili aadressi oma RSS-i klienti ning see programm käib ise näiteks iga paari tunni tagant kontrollimas, et ega mitte too RSS-fail muutunud pole. Kui muutus on toimunud, siis teavitab see programm sind mingil sulle sobival moel, et vaata sellele sinu lemmikleheküljele on tekkinud uus artikkel. Seejärel kiikad sa artikli pealkirja ning, kui see näib sulle intrigeeriv ja ahvatlev, alles siis sa külastad antud lehekülge ja loed just seda konkreetset artiklit.

RSS-i klientide koha pealt on aga mu teadmised üsna napid. Kui sa oled Opera kasutaja nagu mina, siis pole sul mingit muret, sest kogu see RSS-i värk on kenasti tolle brauseri sisse integreeritud - lihtsalt klõpsa linki ja uudised tulevad. Mozilla osas on mu teadmised napid, aga kuna Firefox on teada tuntud oma extension-ite poolest, siis ei tohiks selle kasutajatel suuremat muret olla. Igatahes leidsin sellise asja nagu Sage, mille kodulehel kirjutatakse:

Sage is a lightweight RSS and Atom feed aggregator extension for Mozilla Firefox. It's got a lot of what you need and not much of what you don't.

IE koha pealt aga päris nukker olukord ning arvatavasti on seal ainuke võimalus mõne eraldi programmi kasutamine - aga jah, tegelikult ma ei tea, lihtsalt spekuleerin.

Alguse asi muiduigist

Tegelikult on väga tõenäoline, et kogu see RSS-i värk läheb mul vähemalt esimese hooga kuhugi ämbrisse, sest ega ma kuigi palju sellest asjast ei teagi. Täna õhta lihtsalt otsustasin, et võtan selle asja käsile ning teen kuidagiviisi ära.

Hetkel paistab, et töötab, aga kui ma millegagi tõsiselt puusse panin, siis ütelge julgesti.

Kirjutatud 15. novembril 2004.

Trinoloogialeht

Eesti Trinoloogide Maja. Eesti trinoloogiahuviliste avalik kogunemiskoht. info@triin.net

Peamenüü

Samal teemal

RSS, RSS kommentaarid, XHTML, CSS, AA